Święta Hildegarda z Bingen znana jest ze swojego wkładu w różne dziedziny wiedzy, nie tylko odnoszące się do tematyki kulinarnej. Jej przepisy nawet dzisiaj stanowią skarbnicę wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Hildegarda z Bingen, niemiecka mniszka benedyktyńska, która żyła między X a XI wiekiem, była jedną z najważniejszych kobiecych postaci w średniowiecznym Kościele. Od dzieciństwa i przez całe życie miała mistyczne doświadczenia i wizje, o których mówiła i pisała. Zasłynęła erudycją w wielu dziedzinach: teologii, naukach przyrodniczych, sztuce, muzyce, lingwistyce i medycynie. Jej spuścizna obejmuje również przepisy, które wpływają na dobre samopoczucie fizyczne i duchowe. Jest powszechnie wiadomo, że mnisi i mniszki od starożytności zawsze wyróżniali się swoją wiedzą. Oprócz tego, że byli nielicznymi, którzy potrafili czytać i pisać, zawsze zajmowali się badaniem roślin i ich właściwości, leczeniem i odkrywaniem naturalnych środków leczniczych.

Mnisi z Camaldoli są jednym z najbardziej znanych i inspirujących przykładów ukazujących, jak niektóre zakony były w stanie połączyć modlitwę i życie kontemplacyjne z wytrwałą pracą, która z czasem dała początek produkcji naturalnych produktów spożywczych, takich jak cukierki, soki owocowe, miód, olej, ale także produkty zdrowotne i kosmetyczne, naturalne suplementy i produkty do ciała.

Święta Hildegarda: przepisy kulinarne
Oto trzy przepisy kulinarne inspirujące się wskazówkami św. Hildegardy. Według świętej istnieją pokarmy smutku, które obciążają ciało i duszę, oraz pokarmy radości, które podnoszą na duchu i leczą.
Ciasteczka św. Hildegardy
Ciasteczka radości św. Hildegardy są w stanie rozweselić ducha i aktywować pięć zmysłów. Składniki tego radosnego przepisu to:
– 440 g mąki orkiszowej (przybliżona ilość)
– 4 żółtka
– 3 g soli
– 180 g masła
– 140 g surowego cukru trzcinowego
– 70 g miodu
– 15 g gałki muszkatołowej
– 15 g cynamonu w proszku
– 3 g mielonych goździków
Roztopić masło i ostudzić, po czym wymieszać w misce z brązowym cukrem i miodem.

Następnie dodać żółtka i sól; ubijać ręczną trzepaczką, aż składniki się połączą. Dodać gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. Dodawać po trochu przesianą mąkę orkiszową. Mieszać łyżką, a gdy mieszanina stanie się twardsza, zagnieść ją rękami, aby była gładka i jednorodna. Uformować kulę i odstawić do lodówki, przykrytą folią spożywczą na co najmniej 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je na stolnicy lub na gładkiej powierzchni roboczej posypanej mąką i wyciąć ciasteczka o grubości około pół centymetra. Położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200° przez około 10 minut. Kontroluj czas pieczenia, aby zapobiec przypaleniu ciastek.
Zupa z dyni
Zupa dyniowa to proste i smaczne danie, które zachwyci miłośników słodkiego, naturalnego smaku dyni. Oto składniki:
– 680 g dyni
– 250 ml mleka
– 1/2 łyżeczki curry w proszku
– sól
– pieprz
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka z około 800 ml osolonej wody: po zagotowaniu gotować przez 20 minut. Odcedzić dynię i włożyć ją z powrotem do garnka. Zmiksować dynię blenderem lub robotem kuchennym na krem i dodać mleko. Mieszać postawione na małym ogniu przez kilka minut. Do smaku można dodać curry, sól i pieprz i po czy wszystko razem wymieszać. Zupę podawać gorącą. Uważaj, aby nie poparzyć gardła!
Plastry kurczaka z rozmarynem
Kurczak jest lekkim mięsem: połącz go z rozmarynem, aby uzyskać smaczne i zdrowe danie. Będziesz potrzebować:
– 760 g filetów z piersi kurczaka
– 200 g płynnej świeżej śmietany (lub fromage blanc)
– 1 cebula (mała)
– 2 gałązki rozmarynu
– 1 kieliszek białego wina
– Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól
– pieprz
Filety z kurczaka pokroić w paski i umieścić w misce z 1 gałązką posiekanego rozmarynu, oliwą, solą i pieprzem. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny, aby kurczak nabrał smaku przypraw. Przygotować patelnię z odrobiną oleju.

Smażyć kurczaka na patelni z posiekaną cebulą przez 3 minuty. Dodać pozostałą gałązkę rozmarynu, zalać białym winem i dusić przez kolejne 15 minut. Na koniec dodać śmietanę i pozostawić na ogniu przez kilka minut.
Modlitwy św. Hildegardy
Oprócz przepisów, św. Hildegarda opracowała za życia liczne modlitwy i wezwania. Oto jedna z najbardziej znanych, skierowana do Ducha Świętego:
„O ogniu Ducha Pocieszyciela,
O życie życia wszelkiego stworzenia,
jesteś święty, ożywiając formy,
jesteś święty, namaszczając niebezpieczne złamania,
jesteś święty, oczyszczając cuchnące rany.
O tchnienie świętości,
o ogniu miłości,
o słodki smaku w piersiach
i wylewności serc w aromacie cnót.
O źródło przeczyste,
w którym okazuje się, że Bóg gromadzi błądzących
i szuka zagubionych.
O pancerzu życia
i nadziejo zespolenia wszystkich członków,
o pasie honoru:
Ocal błogosławionych.
Uchroń tych, którzy uwięzieni przez nieprzyjaciela,
i rozwiąż więzy tych, których moc Boża chce uwolnić.
O drogo najpotężniejsza,
która wszystko przenikasz
na wysokościach niebios i na ziemi
i we wszystkich otchłaniach.
Ty wszystko jednoczysz i gromadzisz.
Dzięki tobie płyną chmury i unosi się eter,
kamienie mają wilgoć,
wody tworzą potoki,
a ziemia wydaje zieleń.
Także Ty zawsze kształcisz
uczonych, uszczęśliwionych
dzięki inspiracji mądrości.
Dlatego niech Ci będzie chwała,
który jesteś dźwiękiem chwały
i rozkoszą życia,
nadzieją i honorem potężnym
ofiarowanym darze światła.”