Dieta św. Hildegardy: jak schudnąć stosując się do jej zaleceń - Holyart.pl Blog

Dieta św. Hildegardy: jak schudnąć stosując się do jej zaleceń

Dieta św. Hildegardy: jak schudnąć stosując się do jej zaleceń

Święta Hildegarda z Bingen znana jest ze swojego wkładu w różne dziedziny wiedzy, nie tylko odnoszące się do tematyki kulinarnej. Jej przepisy nawet dzisiaj stanowią skarbnicę wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

Hildegarda z Bingen, niemiecka mniszka benedyktyńska, która żyła między X a XI wiekiem, była jedną z najważniejszych kobiecych postaci w średniowiecznym Kościele. Od dzieciństwa i przez całe życie miała mistyczne doświadczenia i wizje, o których mówiła i pisała. Zasłynęła erudycją w wielu dziedzinach: teologii, naukach przyrodniczych, sztuce, muzyce, lingwistyce i medycynie. Jej spuścizna obejmuje również przepisy, które wpływają na dobre samopoczucie fizyczne i duchowe. Jest powszechnie wiadomo, że mnisi i mniszki od starożytności zawsze wyróżniali się swoją wiedzą. Oprócz tego, że byli nielicznymi, którzy potrafili czytać i pisać, zawsze zajmowali się badaniem roślin i ich właściwości, leczeniem i odkrywaniem naturalnych środków leczniczych.

Mnisi z Camaldoli są jednym z najbardziej znanych i inspirujących przykładów ukazujących, jak niektóre zakony były w stanie połączyć modlitwę i życie kontemplacyjne z wytrwałą pracą, która z czasem dała początek produkcji naturalnych produktów spożywczych, takich jak cukierki, soki owocowe, miód, olej, ale także produkty zdrowotne i kosmetyczne, naturalne suplementy i produkty do ciała.

Święta Hildegarda: przepisy kulinarne

Oto trzy przepisy kulinarne inspirujące się wskazówkami św. Hildegardy. Według świętej istnieją pokarmy smutku, które obciążają ciało i duszę, oraz pokarmy radości, które podnoszą na duchu i leczą.

Ciasteczka św. Hildegardy

Ciasteczka radości św. Hildegardy są w stanie rozweselić ducha i aktywować pięć zmysłów. Składniki tego radosnego przepisu to:

– 440 g mąki orkiszowej (przybliżona ilość)

– 4 żółtka

– 3 g soli

– 180 g masła

– 140 g surowego cukru trzcinowego

– 70 g miodu

– 15 g gałki muszkatołowej

– 15 g cynamonu w proszku

– 3 g mielonych goździków

Roztopić masło i ostudzić,  po czym wymieszać w misce z brązowym cukrem i miodem.

Następnie dodać żółtka i sól; ubijać ręczną trzepaczką, aż składniki się połączą. Dodać gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. Dodawać po trochu przesianą mąkę orkiszową. Mieszać łyżką, a gdy mieszanina stanie się twardsza, zagnieść ją rękami, aby była gładka i jednorodna. Uformować kulę i odstawić do lodówki, przykrytą folią spożywczą na co najmniej 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je na stolnicy lub na gładkiej powierzchni roboczej posypanej mąką i wyciąć ciasteczka o grubości około pół centymetra. Położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200° przez około 10 minut. Kontroluj czas pieczenia, aby zapobiec przypaleniu ciastek.

Ciasteczka św. Hildegardy

Zupa z dyni

Zupa dyniowa to proste i smaczne danie, które zachwyci miłośników słodkiego, naturalnego smaku dyni. Oto składniki:

– 680 g dyni

– 250 ml mleka

– 1/2 łyżeczki curry w proszku

– sól

– pieprz

Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka z około 800 ml osolonej wody: po zagotowaniu gotować przez 20 minut. Odcedzić dynię i włożyć  ją z powrotem do garnka. Zmiksować dynię blenderem lub robotem kuchennym na krem i dodać mleko. Mieszać postawione na małym ogniu przez kilka minut. Do smaku można dodać curry, sól i pieprz i po czy wszystko razem wymieszać. Zupę podawać gorącą. Uważaj, aby nie poparzyć gardła!

Zupa z dyni

Plastry kurczaka z rozmarynem

Kurczak jest lekkim mięsem: połącz go z rozmarynem, aby uzyskać smaczne i zdrowe danie. Będziesz potrzebować:

– 760 g filetów z piersi kurczaka

– 200 g płynnej świeżej śmietany (lub fromage blanc)

– 1 cebula (mała)

– 2 gałązki rozmarynu

– 1 kieliszek białego wina

– Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

– sól

– pieprz

Filety z kurczaka pokroić w paski i umieścić w misce z 1 gałązką posiekanego rozmarynu, oliwą, solą i pieprzem. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny, aby kurczak nabrał smaku przypraw. Przygotować patelnię z odrobiną oleju.

Smażyć kurczaka na patelni z posiekaną cebulą przez 3 minuty. Dodać pozostałą gałązkę rozmarynu, zalać białym winem i dusić przez kolejne 15 minut. Na koniec dodać śmietanę i pozostawić na ogniu przez kilka minut.

Plastry kurczaka z rozmarynem

Modlitwy św. Hildegardy

Oprócz przepisów, św. Hildegarda opracowała za życia liczne modlitwy i wezwania. Oto jedna z najbardziej znanych, skierowana do Ducha Świętego:

„O ogniu Ducha Pocieszyciela,

O życie życia wszelkiego stworzenia,

jesteś święty, ożywiając formy,

jesteś święty, namaszczając niebezpieczne złamania,

jesteś święty, oczyszczając cuchnące rany.

O tchnienie świętości,

o ogniu miłości,

o słodki smaku w piersiach

i wylewności serc w aromacie cnót.

O źródło przeczyste,

w którym okazuje się, że Bóg gromadzi błądzących

i szuka zagubionych.

O pancerzu życia

i nadziejo zespolenia wszystkich członków,

o pasie honoru:

Ocal błogosławionych.

Uchroń tych, którzy uwięzieni przez nieprzyjaciela,

i rozwiąż więzy tych, których moc Boża chce uwolnić.

O drogo najpotężniejsza,

która wszystko przenikasz

na wysokościach niebios i na ziemi

i we wszystkich otchłaniach.

Ty wszystko jednoczysz i gromadzisz.

Dzięki tobie płyną chmury i unosi się eter,

kamienie mają wilgoć,

wody tworzą potoki,

a ziemia wydaje zieleń.

Także Ty zawsze kształcisz

uczonych, uszczęśliwionych

dzięki inspiracji mądrości.

Dlatego niech Ci będzie chwała,

który jesteś dźwiękiem chwały

i rozkoszą życia,

nadzieją i honorem potężnym

ofiarowanym darze światła.”