Różnice między konfiturą a marmoladą

Różnice między konfiturą a marmoladą

Konfitura, konfitura ekstra i marmolada: ile razy zastanawialiście się nad różnicą między nimi? Przeczytaj ten artykuł, aby poznać główne różnice między konfiturą a marmoladą.

Często na śniadanie lub codzienne przekąski szukamy alternatywy dla produktów przemysłowych, które zapełniają półki w supermarketach. Wśród rynków i zakupów online szukamy zdrowych i ręcznie robionych produktów, które przypominają nam przepisy naszych dziadków i tradycję domowej kuchni. Głównymi bohaterami tych poszukiwań są naturalne konfitury i marmolady.

Ale jakie są różnice między konfiturą a marmoladą? Często te dwa terminy są używane zamiennie, jakby oznaczały to samo. W rzeczywistości tak nie jest: oto, co je różni.

Różnice między konfiturą a marmoladą

Marmolada to produkt zawierający co najmniej 20% cytrusów, co najmniej 45% całkowitej zawartości cukru oraz kilka dozwolonych dodatków (jest ich dozwolonych 25 rodzajów).

Konfitura natomiast to produkt zawierający co najmniej 35% owoców, co najmniej 45% całkowitej zawartości cukru oraz kilka dodatków (również w tym przypadku dozwolonych jest 25 rodzajów).

Istnieje więc marmolada pomarańczowa, ale nie ma marmolady truskawkowej, wiśniowej ani z owoców leśnych. Podobnie nie istnieje konfitura pomarańczowa. Główna różnica tkwi więc w rodzaju użytych owoców (cytrusy do marmolady, inne rodzaje owoców do konfitury). Te wskazówki są podane w dyrektywie europejskiej nr 79/693 z 1979 roku, włączonej do prawa włoskiego w 1982 roku dekretem prezydenckim z 8 czerwca 1982, nr 401, który reguluje produkcję i sprzedaż konfitur, marmolad, galaretek owocowych i kremu kasztanowego.

Konfitura ekstra

Biorąc pod uwagę procent owoców użytych w składzie, można mówić również o konfiturze ekstra: w tym przypadku jest to konfitura zawierająca co najmniej 45% owoców, co najmniej 45% całkowitej zawartości cukru oraz kilka dodatków (dla konfitury ekstra dozwolonych jest tylko 12 rodzajów dodatków).

Ręcznie robione konfitury i naturalne marmolady Holyart

Konfitury i marmolady Holyart z klasztoru trapisów w Vitorchiano są produktami w 100% naturalnymi i autentycznymi. Są wynikiem ręcznej pracy bez dodatku pektyny, barwników czy konserwantów. Z klasztoru mniszek trapisek w Vitorchiano wychodzą naturalne marmolady i ręcznie robione konfitury wszystkich rodzajów: marmolada pomarańczowa, konfitura ekstra brzoskwiniowa i krem kasztanowy należą do ulubionych. Są idealne do prostego śniadania lub do przygotowania domowych wypieków. Proces produkcji jest tradycyjny i ręczny, owoc pracy mniszek.

Jednym z najlepszych sposobów na wypróbowanie autentycznej słodyczy tych marmolad i konfitur jest przygotowanie krostaty! Wypróbuj przepis, który zasugerowaliśmy w jednym z naszych artykułów. Pochodzenie kruchego ciasta jest częścią legendarnej tradycji włoskiej kultury. Istnieje wiele historii związanych z powstaniem tego ciasta i jego wariantami, jak znana pastiera neapolitańska. Uważa się, że pierwszą osobą, która przygotowała współczesną pastierę, była zakonnica z klasztoru S. Gregorio Armeno. Od tego momentu pastiera zachowała duchowe znaczenie, związane z okresem liturgicznym, któremu jest przypisana, czyli Wielkanocą. Pastiera, przygotowana w Wielki Piątek, jest spożywana na Wielkanoc: symbolizuje oczekiwanie i świętowanie Zmartwychwstania Chrystusa.

Truskawek
Konfitura Extra z Truskawek 400g Trapistki Vitorchiano kup na Holyart
Pomarańcza
Marmolada Pomarańcza 400g Trapistki Vitorchiano kup na Holyart
Czerwona
Konfitura Extra Czerwona porzeczka 400g Trapistki Vitorchiano kup na Holyart
Śliwki
Konfitura Śliwki 400g Trapistki Vitorchiano kup na Holyart
Morele
Konfitura Extra Morele 400g Trapistki Vitorchiano kup na Holyart