Miód od zawsze jest cennym sprzymierzeńcem dla zdrowia i zapobiegania wielu dolegliwościom. A przy tym jest naturalnie słodki!
Co sprawia, że miód jest tak wyjątkowym produktem? Jego zalety zdrowotne są uznawane i dokumentowane od czasów starożytnych, a jego liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne są doceniane równie mocno, co jego nieodparty smak. Miód to przede wszystkim coś pysznego – prawdziwy naturalny przysmak, którym pszczoły obdarzają nas z hojnością. Jego niepowtarzalna słodycz wynika z obecności różnych cukrów, takich jak glukoza i fruktoza, które są zdrowsze i zupełnie inne niż cukry rafinowane dostępne w supermarketach. Co więcej, miód w porównaniu do cukru ma większą moc słodzącą przy mniejszej ilości, a zawartość wody zmniejsza ogólną kaloryczność.

Przydatny w okresach stresu fizycznego i psychicznego, wspiera układ nerwowy i dostarcza zdrowej energii w każdym wieku.
Poznajmy go lepiej.
Jak powstaje miód?
Co właściwie zawiera miód? I jak się go produkuje?
Jak głosiły słowa starej piosenki dla dzieci: „do wszystkiego potrzeba kwiatu”.
W przypadku miodu te słowa są absolutnie prawdziwe: wszystko zaczyna się od kwiatów, a konkretnie od nektaru – płynnej, słodkiej substancji wydzielanej przez rośliny, zwykle w ich kwiatach. Nektar przyciąga owady zapylające, które przemieszczając się od kwiatu do kwiatu, umożliwiają roślinom rozmnażanie. Pszczoły zbieraczki są jednym z takich przykładów. To najstarsze pszczoły w ulu, których zadaniem jest zbieranie nektaru z kwiatów. Ssą go za pomocą małej trąbki i gromadzą w wolu miodowym, gdzie nektar jest przetwarzany za pomocą specjalnych enzymów.
Po powrocie do ula przekazują przetworzony nektar innym pszczołom, które magazynują go w komórkach plastra miodu. Tam miód przechodzi dalsze procesy, podczas których woda zawarta w nektarze odparowuje dzięki wysokiej temperaturze i wentylacji. Dzięki temu miód staje się gęstszy i bardziej skoncentrowany, a ze względu na niską zawartość wody oraz substancje wydzielane przez pszczoły, jest chroniony przed pleśnią i bakteriami. Może być przechowywany przez długi czas jako zapas pożywienia dla całego ula.
W tym momencie komórki plastra są zamykane woskowymi wieczkami, zwanymi zasklepami, i właśnie wtedy do akcji wkracza pszczelarz. Umie on rozpoznać, kiedy miód jest gotowy, i zbiera nadmiarowe komórki, które nie są potrzebne pszczołom do przetrwania. Najpierw usuwa zasklepy za pomocą specjalnych narzędzi, aby miód mógł wypłynąć z komórek. Następnie używa miodarki – stalowej wirówki, która dzięki sile odśrodkowej wydobywa miód z plastrów.
Kolejne etapy to filtrowanie miodu, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia, okres dekantacji w odstojniku – stalowym pojemniku, w którym miód dojrzewa przez kilka tygodni – oraz klarowanie, które usuwa resztki zanieczyszczeń i sprawia, że miód jest gotowy do spożycia.
Właściwości i korzyści zdrowotne miodu
Oprócz wspomnianych już zalet kulinarnych, miód od wieków ceniono za jego właściwości lecznicze.
Wielu z nas już jako dzieci poznało mleko z miodem jako skuteczny środek łagodzący kaszel – bardziej efektywny niż większość syropów, a jednocześnie kojący dzięki swojej słodyczy.
Święty Błażej: święty, który poradzi na ból gardła
Nabożeństwo do Świętego Błażeja z Sebasty, lekarza i patrona otolaryngologów, który leczy choroby gardła.
Miód to również doskonały naturalny antyoksydant. Dzięki zawartości polifenoli spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi chronić się przed chorobami.
Jego niezwykłe właściwości antybiotyczne zapobiegają wielu dolegliwościom, czyniąc go także skutecznym środkiem dezynfekującym i łagodzącym, idealnym na drobne skaleczenia, ukąszenia owadów czy różne stany zapalne skóry.
Miód jest również cudownym remedium na stres i lęk, wspomagając relaksację i łagodząc napięcia. Pomaga w walce z infekcjami przewodu pokarmowego, eliminując bakterie chorobotwórcze i utrzymując zdrowie żołądka oraz jelit.
Oczywiście właściwości terapeutyczne miodu różnią się w zależności od rodzaju kwiatów, z których został wyprodukowany.
Produkty pszczele w Holyart
W naszym sklepie internetowym znajdziecie szeroki wybór produktów pszczelich, pochodzących z licznych klasztorów, w których od wieków przekazywana jest wiedza o wytwarzaniu miodu, propolisu, wosku, pyłku pszczelego i mleczka pszczelego. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane naturalnymi metodami.
Miód Akacjowy z Camaldoli jest wytwarzany przez pszczelarzy przestrzegających rygorystycznych norm produkcji ustanowionych przez Antyczną Aptekę Mnichów z Camaldoli. Nie zawiera alergenów, GMO ani glutenu. Jego jasny, przejrzysty kolor jest charakterystyczny dla tego czystego miodu, bogatego w białka, witaminy, sole mineralne i aminokwasy, które nadają mu liczne właściwości energetyzujące i wzmacniające.
Miód Wielokwiatowy z Camaldoli to doskonały antybakteryjny produkt, bogaty w minerały i przeciwutleniacze, idealny do dostarczania energii zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. Produkowany zgodnie z zasadami klasztornej apteki, ma zwykle ciemniejszy kolor niż miód akacjowy i pomaga zwalczać stany grypowe oraz łagodzić kaszel.

Miód Pomarańczowy jest produkowany przez pszczoły zamieszkujące sady cytrusowe wokół Opactwa Benedyktynów w Finalpia w Ligurii, a przetwarzany w laboratorium klasztornego pasieki. Jest lekki, aromatyczny i doskonały do herbaty. Ma także właściwości wzmacniające, naturalnie reguluje pracę jelit, działa dezynfekująco na drogi moczowe i dzięki swoim właściwościom uspokajającym pomaga zwalczać bezsenność oraz lęki.
Na koniec, Miód Kasztanowy z Camaldoli ma ciemniejszy, bursztynowy kolor oraz bardziej wyrazisty i gorzki smak w porównaniu z delikatniejszymi miodami. Jest bogaty w białka, witaminy B i C oraz cenne minerały, w tym żelazo, mangan, potas i wapń. Ceniony od wieków za swoje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, skutecznie wspomaga leczenie przewlekłych
